Αν σε μισήσουν: αγάπησέ τους, Αν σε πληγώσουν: λάτρεψέ τους, Αν σε πικράνουν: συγχώρεσέ τους... Μην ξεχνάς: ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ!

Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Μαστίχα, το δέντρο που πληγώνουμε!!!!!

Μαστιχόδεντρο, 

Το δέντρο της μαστίχας, είναι ένας σχίνος, που οι ελάχιστες βροχοπτώσεις, η μεγάλη ηλιοφάνεια και η ασβεστολιθική σύσταση του εδάφους αποτελούν το ιδανικό περιβάλλον ευδοκίμησης του. Αν και φυτρώνει σε όλη τη Μεσόγειο μόνο στην Χίο και ειδικά στη νοτιά Χίο, το ρετσίνι που παράγει έχει το άρωμα μαστίχας..

Λέγετε ότι δοκίμασαν πολλοί να μεταφέρουν και να καλλιεργήσουν σε αλλά μέρη, μαστιχόδεντρα φυτεμένα μέσα σε γλάστρες αλλά το αποτέλεσμα ήταν να παράγουν απλό ρετσίνι και όχι μαστίχα. Ευλογημένος τόπος;;

Ίσως.....

Κατά την παράδοση της Χίου,
 οι σχίνοι άρχισαν να δακρύζουν όταν μαρτύρησε ο Άγιος Ισίδωρος από τους Ρωμαίους, περί το 250μχ
πως γίνετε η καλλιέργεια:
Στις αρχές του καλοκαιριού, προετοιμάζεται το έδαφος κάτω από το φυτό. απομακρύνονται τα χόρτα και όλα τα άλλα άχρηστα υλικά (πέτρες και ξύλα). Το έδαφος γίνεται δηλαδή κάτω από το δέντρο καθαρό και σκουπίζεται πολύ καλά.





Στη συνεχεία στρώνεται ασπρόχωμα κάτω από το δέντρο, ασπρόχωμα που βγαίνει από μια ορισμένη περιοχή στη νότια Χίο και έχει την εμφάνιση άσβηστου ασβέστη (σκόνη).






στη συνέχεια με ειδικά μαχαίρια κεντάν (χαρακώνουν, κάνοντας κάθε 10 εκατοστά περιπου πληγές, πληγώνουν) τον κορμό και τα χοντρά κλαδιά του σχίνου αυτού.



Από τις πληγές του δέντρου που γίνονται από το κέντημα, βγαίνει ένα είδος ρετσινιού που στάζει πάνω στο ασπρόχωμα αυτό και κρυσταλλώνεται.






Από το έδαφος, τέλος καλοκαιριού και πάνω από το δέντρο, συλλέγεται λοιπόν το ασπρόχωμα μαζί με η μαστίχα και τοποθετήται μέσα σε νερό για να φύγει το χώμα.

Στη συνέχεια εφόσον το στεγνώσουν, αρχίζει μια επίπονη προσπάθεια καθαρισμού του προϊόντος από ξένες ύλες όπως, χώμα , πέτρες , φύλλα και άλλες βρομιές. Μια εργασία που θέλει πολλές ώρες, σε αυτή την φάση συμμετάσχει όλη η οικογένεια και μπορεί να διαρκέσει όλο το χειμώνα....

Υπόψιν δεν πρέπει να είναι κοντά σε πηγές θερμότητας διότι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να λιώσει η μαστίχα και να γίνει όλη η ποσότητα μια μάζα άχρηστη για το εμπόριο πλέον....







Μέτα από όλα αυτά, νομίζεται οτι είναι μια εύκολη απασχόληση;;

Ένα είναι σίγουρο:

η μαστίχα έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες για τον άνθρωπό.

Χρησιμοποιείται δε ευρύτατα στην ζαχαροπλαστική και στην μαγειρική για να δώσει άρωμα, αλλά και στην ιατρική.

Ευλογημένα δέντρα, που ο καρπός των πληγών τους είναι βάλσαμο για μας!!!!!!

skouliki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ευχαριστώ που ήρθες να με επισκεφτείς, Μιας και ήρθες κανε τον κόπο και γράψε εδώ το σχόλιο σου!