Αν σε μισήσουν: αγάπησέ τους, Αν σε πληγώσουν: λάτρεψέ τους, Αν σε πικράνουν: συγχώρεσέ τους... Μην ξεχνάς: ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ!

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Η ιστορία των Εβραίων της Ζακύνθου κατά τον διωγμό τους από τους Ναζί....

Σήμερα αποφάσισα να κανω γνωστή την αξιέπαινη και ανθρωπιστική αυτή πλευρά των συμπατριωτών μου των κατοίκων της Ζακύνθου........ δεν μιλάω εγω αλλά η ιστορία: Κανένας Εβραίος θυμα στην Ζάκυνθο λόγω προστασίας απο το σύνολο των Ζακυνθίων!!!!!


Η ιστορία των Εβραίων της Ζακύνθου είναι παρόμοια με αυτή των συμπατριωτών τους στα άλλα νησιά του Ιονίου. Η σημαντική διαφορά είναι ότι όλοι οι Εβραίοι της Ζακύνθου, που ανέρχονταν σε 275 άτομα, επέζησαν στο Ολοκαύτωμα.

Σ’ αυτό συνέτειναν οι γενναίες προσπάθειες των δυο "Δικαίων μεταξύ των Εθνών," του Επισκόπου Χρυσόστομου και του Δημάρχου Λουκά Carrer
To 1944 o Δήμαρχος Carrer διατάχτηκε, υπό την απειλή όπλου, να παραδώσει κατάλογο των Εβραίων κατοίκων του νησιού. Ο κατάλογος παραδόθηκε στους Γερμανούς περιέχοντας δυο ονόματα: Δήμαρχος Carrer και Επίσκοπος Χρυσόστομος. Ο Επίσκοπος, με γενναιότητα, είπε στους Γερμανούς, "Eδώ είναι οι Εβραίοι σας. Εάν επιθυμείτε να απελάσετε τους Εβραίους από τη Ζάκυνθο, πρέπει να πάρετε και μένα να μοιραστώ την τύχη τους."



Στο μεταξύ, όλοι οι Εβραίοι του νησιού κρύβονταν στα ορεινά χωριά. Ενώ όλο το νησί ήξερε τα συμβάντα, ούτε ένας κάτοικος δεν αποκάλυψε το κρησφύγετό τους.
Υπάρχουν προφορικές μαρτυρίες ότι ο Χρυσόστομος, πράγματι, επικοινώνησε με τον ίδιο τον Χίτλερ, για να διασώσει τους Εβραίων του νησιού. Δυστυχώς, ένας καταστρεπτικός σεισμός το 1953 κατέστρεψε όλα τα αρχεία του νησιού, καθιστώντας την επιβεβαίωση αυτής της επικοινωνίας αδύνατη. Οι ιστορικοί γνωρίζουν με βεβαιότητα ότι ποτέ δε στάλθηκε πλοίο για να απελάσει τους Εβραίους της Ζακύνθου και ότι όλοι, και οι 275 Εβραίοι του νησιού, επέζησαν από το Ολοκαύτωμα.

To πρώτο πλοίο που κατέφθασε με βοήθεια για τα θύματα του σεισμού του 1953 ήταν από το Ισραήλ, μεταφέροντας ένα μήνυμα που έλεγε, "Oι Εβραίοι της Ζακύνθου δεν ξέχασαν ποτέ το Δήμαρχο τους και τον πολυαγαπημένο τους Επίσκοπο και ό,τι έκαναν για μας."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ευχαριστώ που ήρθες να με επισκεφτείς, Μιας και ήρθες κανε τον κόπο και γράψε εδώ το σχόλιο σου!