Αν σε μισήσουν: αγάπησέ τους, Αν σε πληγώσουν: λάτρεψέ τους, Αν σε πικράνουν: συγχώρεσέ τους... Μην ξεχνάς: ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ!

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Φτιάχνω Γαύρο παστό ή τσιροσαλάτα

Μια εύκολη και νόστιμη λιχουδιά είναι ο παστός γαύρος!
Αγόρασα από την λαϊκή της γειτονιάς 2 κιλά γαύρο, προσφορά με 3 Ευρώ το κιλό…..



Αρχικά τον αποκεφαλίζουμε για να φύγουν και τα εντόσθια μαζί….

Βρώμικη δουλειά, αλλά γίνεται μόνο με το χέρι, τραβώντας το κεφάλι του μέχρι να αποκολληθεί από το σώμα…
Πλένουμε καλά τα σώματα με μπόλικο νεράκι!!!
Στην συνέχεια στοιβάζουμε τους γαύρους με την σειρά σε ένα τάπερ….


Πάνω από κάθε σειρά στοιβαγμένου γαύρου, ρίχνουμε μια στρώση από χοντρό αλάτι….
Αφήνουμε το τάπερ με το γαύρο αλατισμένο, χωρίς το καπάκι από 16έως 24 ώρες εκτός ψυγείου, χωρίς να επέμβουμε καθόλου, το αλατόνερο που θα βγει από το ψαρί δεν θα το αφαιρέσουμε, αλλά θα το αφήσουμε εκεί να σκεπάζει τα πάντα….



Μετά την πάροδο αλατίσματος των 16 έως 24 ωρών, πλένουμε εκ νέου όλο το γαύρο βγάζοντας τον από το τάπερ…..
Προσοχή: όχι μέσα στο ταπερ, αλλά καλό πλύσιμο έναν έναν για να φύγει όλο το αλάτι. Αν δεν το κάνουμε αυτό οι πάνω στρώσεις από γαύρο κατά το φαγητό θα είναι εντάξει αλλά οι τελευταίες στο πάτο θα είναι υπερβολικά αλμύρες.
Όταν πλύνουμε καλά το γαύρο τον ξαναβάζουμε στο τάπερ σε στρώσεις και ρίχνουμε ξύδι μέτριο, μέχρι που να σκεπάσουμε τον γαύρο. Το αφήνουμε πάλι για 16 μέχρι 24 ώρες μέσα στο ξύδι για να πάρει γεύση.Μετά από αυτό ξαναπλώνουμε τον γαύρο και τον τοποθετούμε στο τάπερ στο οποίο θα τον αποθηκεύσουμε τελικά….
Ανάμεσα στις στρώσεις ρίχνουμε: δεντρολίβανο δαφνόφυλλα λίγο σκόρδο, γενικότερα βάζουμε όποιο μπαχαρικό μας αρέσει η γεύση του, αλλά προσοχή, μην το παρακάνετε.
Όταν ολοκληρώσετε το στίβαγμα του γαύρου μέσα στο ταπερ, ρίχνουμε λάδι μέχρι να τον σκεπάσουμε. Καλό είναι να μην βάλουμε μόνο ελαιόλαδο, διότι αυτό έχει την τάση να πήζει και να δείχνει άσχημη όψη. Βάζουμε λοιπόν μισό ελαιόλαδο κι μισό σπορέλαιο (ηλιέλαιο ας πούμε). Βάζουμε το τάπερ στο ψυγείο και μετά από μια εβδομάδα είναι έτοιμο για κατανάλωση. Η γεύση του θα σας συναρπάσει. Υπόψη σας ότι: δεν είναι κυρίως πιάτο, συνοδευτικό είναι στα όσπρια ή μεζές για ουζάκι. ….. Μην το φάτε με μιας και φτάσει η πίεση σας στα ουράνια!

Αλήθεια, ορισμένοι πριν την τελική φύλαξη με λάδι, αφαιρούν και το κόκαλο του γάρου…. Εγώ δεν το αφαιρώ: μου αρέσει να τρώω και το κόκαλο μαζί, άλλωστε τι κόκαλο να έχει ο γαύρος;;

skouliki

3 σχόλια:

  1. εχω στο ψυγείο μου γαυρο 4 μηνών, γιατι το καλοκαίρι δεν πολυτρωω , κι όμως ειναι φρεσκότατο οταν το δοκίμασα πριν λιγες μερες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εξαιρετική συνταγη, συγχαρητηρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σε ευχαριστώ που ήρθες να με επισκεφτείς, Μιας και ήρθες κανε τον κόπο και γράψε εδώ το σχόλιο σου!