Αν σε μισήσουν: αγάπησέ τους, Αν σε πληγώσουν: λάτρεψέ τους, Αν σε πικράνουν: συγχώρεσέ τους... Μην ξεχνάς: ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ!

Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Η Μάχη του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ κατά των Γερμανών το 1944 στην Ζάκυνθο....

Ανηφορίζοντας από την Χώρα τση Ζακύνθου στον Άγιο Δημήτρη στα δεξιά σου συναντάς το μνημείο της τελευταίας μάχης του ΕΑΜ ΕΛΑΣ κατά των Γερμανών στις 7-9 1944....



Ας συνοδεύσουμε όμως τις παραπάνω εικόνες με την περιγραφή από τον Γιάννη Δεμέτη  όπως το δημοσίευσε η ημέρα τση Ζάκυνθος...
Στις 10 Σεπτεμβρίου 1944, έλαβε χώρα συμπλοκή στην περιοχή Φλόκα του Γαϊτανιού με τραυματίες και θύματα και στις δύο πλευρές. Από τη μια μεριά βρισκότανε ομάδα ανταρτών του Ε.Λ.Α.Σ. και των Εθνικιστών, και από την άλλη Γερμανοί στρατιώτες.
Από την ανταλλαγή των πυρών, σκοτωθήκανε οι: Αναστασίος Σκλήβας από το χωριό Ρωμήρι εθνικιστής και Μιχαήλ Τζαβαλάς και Ιωάννης Φεραδούρος, Εαμίτες από το χωριό Μαχαιράδο και άγνωστος αριθμός Γερμανών.
Η συμπλοκή άρχισε όταν οι αντάρτες πήγανε στην περιοχή για να διαρρήξουνε μια αποθήκη με όπλα. Την ώρα που βρισκόντουσαν κοντά στη αποθήκη πέρασε από το δημόσιο δρόμο ένα καμιόνι με Γερμανούς στρατιώτες που είχε πορεία για κάποιο χωριό. Σύμφωνα με μαρτυρίες κάποιων από τους περιοίκους ο αντάρτης Σπυρίδων Μαρίνος – Σταματέλος ή Κλάπας από τον Άγιο Λάζαρο, νομίζοντας ότι οι Γερμανοί τους αντιληφθήκανε, πυροβόλησε και σκότωσε ένα Γερμανό.
Τότε άρχισε η μάχη. Οι Γερμανοί χρησιμοποιήσανε εκτός από τα ατομικά τους όπλα και τα τηλεβόλα που είχανε εγκαταστήσει στην περιοχή του Ατσαλή.
Μια οβίδα χτύπησε το σπίτι του Γιάννη Αγαλιανού.
Σκοτωθήκανε οι ιδιοκτήτες του σπιτιού Γιάννης και Μαύρα Αγαλιανού, το γένος Φλεμοτόμου, ενώ από το οκτάχρονο παιδί τους Νίκο, από την έκρηξη της οβίδας, κόπηκε το αριστερό του χέρι στο ύψος του βραχίονα, και από το δεξί του χέρι αποκόπηκαν δύο δάχτυλα.
Αυτή ήτανε η τελευταία μάχη που δόθηκε μεταξύ των Γερμανών και των κατοίκων του νησιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ευχαριστώ που ήρθες να με επισκεφτείς, Μιας και ήρθες κανε τον κόπο και γράψε εδώ το σχόλιο σου!