Αν σε μισήσουν: αγάπησέ τους, Αν σε πληγώσουν: λάτρεψέ τους, Αν σε πικράνουν: συγχώρεσέ τους... Μην ξεχνάς: ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ!

Κυριακή 23 Αυγούστου 2015

Να φτιάξουμε τυρί τύπου Σφέλα!!


Σφέλα!!

Παράγεται στη Νότιο Πελοπόννησο (Μεσσηνία Λακωνία) από γάλα πρόβειο, ή μίγμα αυτού με γίδινο.

Παρασκευάζεται από φρέσκο πρόβειο και ενίοτε κατσικίσιο γάλα σε παραλληλόγραμμα κομμάτια του 1 κιλού. Τα βασικά χαρακτηριστικά του τυριού είναι μέγιστη υγρασία 45% κατά βάρος και ελάχιστη λιποπεριεκτικότητα επί ξηρού 40% κατά βάρος. Είναι ημίσκληρο τυρί άλμης με πολλές μικρές οπές και ημίσκληρη συνεκτικότητα. Έχει σχήμα σε λωρίδες περίπου παραλληλεπίπεδες (σφελίδες) και λευκοκίτρινο χρώμα. 'Αλλο κύριο χαρακτηριστικό είναι ότι ωριμάζει και διατηρείται εντός άλμης.
Το γάλα που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του τυριού πρέπει να προέρχεται από φυλές προβάτων και αιγών παραδοσιακά εκτρεφομένων και προσαρμοσμένων στην περιοχή παρασκευής του τυριού αυτού, η διατροφή των οποίων πρέπει να βασίζεται στη χλωρίδα της περιοχής αυτής.
Για την παρασκευή του τυριού αυτού η πήξη του γάλακτος γίνεται σε θερμοκρασία 30-32 οC με παραδοσιακή πυτιά. Ακολουθεί διαίρεση του τυροπήγματος το οποίο αναθερμαίνεται μέχρι τους 38-40 οC υπό συνεχή ανάδευση, και τοποθέτησή του σε τυρόπανα προς στράγγιση. Εν συνεχεία τοποθετείται σε τυροτράπεζα και πιέζεται ελαφρά. Ακολουθεί η κοπή της τυρομάζας σε μακρόστενες λωρίδες (σφελίδες), η προσθήκη επιφανειακά ξηρού αλατιού και η τοποθέτησή της σε άλμη 20 Be σε δοχεία μεταλλικά ή ξύλινα όπου παραμένει για ένα μήνα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Κατόπιν μεταφέρεται σε χώρους με θερμοκρασία 4-6 οC μέχρι να συμπληρώσει ηλικία 3 μηνών τουλάχιστο
πηγή: ΑΙΓΟΤΡΟΦΕΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ευχαριστώ που ήρθες να με επισκεφτείς, Μιας και ήρθες κανε τον κόπο και γράψε εδώ το σχόλιο σου!