Αν σε μισήσουν: αγάπησέ τους, Αν σε πληγώσουν: λάτρεψέ τους, Αν σε πικράνουν: συγχώρεσέ τους... Μην ξεχνάς: ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ!

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016

Παστούρωμα -μπαστουρωμα – πεδούκλωμα- μπερδούκλωμα τα ζώα σε.....βάσανα!

Όσοι έχουν ζήσει σε χωριά σίγουρα θα έχουν συναντήσει την εικόνα των ζώων με δεμένα πόδια μεταξύ τους. Είναι το γνωστό στα χωρια Παστούρωμα -μπαστούρωμα – πεδούκλωμα- μπερδούκλωμα ή όπως αλλιώς μπορεί να το αποκαλούν σε κάθε περιοχή.
Οι κτηνοτρόφοι και όσοι έχουν ζώα σπάνια προβαίνουν σε αυτήν την κίνηση, διότι ζουν με τα ζώα και ξέρουν να τα σέβονται. Όμως αναγκάζονται να το κάνουν ιδιαίτερα σε κατσίκες-γίδες, που είναι ζώα ατίθασα,(διάολοι όπως τις λένε) και δεν αφήνουν τίποτα όρθιο. Ανεβαίνουν πάνω σε δέντρα, χαλάνε φράχτες, τρώνε όλες τις κορφές και τα κλαδιά από λιοστάσια, περιβόλια και καθε καλλιεργήσιμο κι όχι μόνο δέντρο.

Όταν λοιπόν βόσκουν τις γίδες, η τις δένουν για βοσκή σε καλλιεργημένα δέντρα, για να μην μπορούν να σηκωθούν στα πίσω τους πόδια και φτάσουν τα δέντρα και κάνουν ζημιά, δένουν το πίσω πόδι με το μπροστινό πόδι του ζώου. Αν το ζώο είναι ακόμα πιο ατίθασο τότε δένουν και τα δυο πίσω πόδια με τα δυο εμπρός πόδια του.

Σε μερικά μέρη δένουν και το κεφάλι του ζώου με το εμπρός πόδι για να μην μπορεί να σηκώσει κεφάλι καθόλου από το έδαφος. (κάτι σαν τον Έλληνα με τα μνημόνια ας πούμε).
Κάπου εδώ ορισμένοι ξεπερνούν την λεπτή γραμμή μεταξύ ανάγκης να προβούν σε μπερδούκλωμα του ζώου με τον βασανισμό του ζώου, ειδικά αν το εφαρμόζουν δια βίου του ζώου κι όχι εποχιακά,....
Ξέρω οτι ορισμένοι φιλόζωοι έχουν τις αντιρρήσεις τους σε αυτό που αποκαλώ ανάγκη για να γίνει το μπερδούκλωμα, αλλά καλύτερα να αφήσω την συζήτηση αυτή. Όταν βρεθεί η κατσίκα του γειτονα πάνω στην δαμασκηνιά στον περιφραγμένο κήπο τους τότε θα συζητήσω....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ευχαριστώ που ήρθες να με επισκεφτείς, Μιας και ήρθες κανε τον κόπο και γράψε εδώ το σχόλιο σου!