Αν σε μισήσουν: αγάπησέ τους, Αν σε πληγώσουν: λάτρεψέ τους, Αν σε πικράνουν: συγχώρεσέ τους... Μην ξεχνάς: ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ!

Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017

Πώς φτιάχνουμε λιαστό χταπόδι

   

πηγή φώτο Σαντορινιός
     
πηγή φώτο Σαντορινιός


Είναι εύκολο να κάνουμε το χταπόδι λιαστό.
Προτιμάμε πάντα φρέσκο χταπόδι ημέρας και μεγάλο, πάνω από 2 κιλά.
Αν το έχουμε ψαρέψει εμείς το χτυπάμε αρκετές φορές ώστε να απλώσει και να σπάσουν οι ίνες του.
40 χτυπήματα σε βράχο η τσιμέντο είναι αρκετά Το ξεπλένουμε με θαλασσινό νερό και ξεκινάμε το λεγόμενο "γούλισμα" τρίψιμο δηλαδή Θα αρχίσει να αφρίζει και να σφίγγει με το πέρασμα του χρόνου τριψίματος. Εκτός από φρέσκο χταπόδι μπορούμε να χρησιμοποιησουμε κατεψυγμένο, όπως κάνουν τα περισσότερα καταστήματα στην Ελλάδα και τα σερβίρουν για φρέσκα, αρκεί να είναι καλής ποιότητας, όπως είναι αυτά τα χταπόδια προέλευσης Μαρόκου.
Ένα καλά γουλισμένο χταπόδι θα πρέπει να σκίζεται με ευκολία το πλοκάμι του τραβώντας το με το χέρι. Αφού ολοκληρώσουμε και αυτή τη διαδικασία και έχουμε ξεπλύνει το χταπόδι μας το αλείφουμε με λάδι και ξύδι για να μην πλησιάσουν έντομα όταν το κρεμάσουμε, αν και χάνει λίγο στην γεύση μετά. Μπορούμε να το αφήσουμε έτσι και να το καλύψουμε με ένα τούλι που δεν θα έρχεται σε επαφη μαζί του στηριζόμενο με ξυλάκια.
Σκίζουμε με μαχαίρι την κουκούλα του και τοποθετούμε εσωτερικά και κρεμάμε σε σύρμα γιατα ρούχα σε μέρος με πολύ ήλιο και αέρα αν είναι δυνατον ανοιχτό ώστε να μην ακουμπάνε τα πλοκάμια μεταξύ τους.
Το αφήνουμε για μια το πολύ δυο μέρες, όχι παραπάνω διότι μετά γίνεται πολύ σκληρό κατά την κατανάλωση.
Το ψήνουμε όπως είναι, η γεύση του θα σας καταπλήξει!
Καλή σας όρεξη!

4 σχόλια:

  1. Χθες έφαγα ενα τέρας που έβγαλα 6 και κατι κιλα με καλους φίλους και ηταν τέλειο..
    5 ώρες που το αφησα στον ήλιο ηταν αρκετές(και 20 μερες καταψύκτη) ουτε χτυπήματα ουτε γουλισματα λογο μεγεθους ηταν αδύνατο....
    ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ....!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. τυχεράκιας είσαι!!! με μόνο 5 ώρες στον ήλιο και βγήκε καλό;;; θα τον δοκιμάσω κι αυτόν τον τρόπο, να είσαι καλά, και καλές ψαριές!!

      Διαγραφή
  2. Πολύ ωραία θέματα έχεις . Καλή συνέχεια στο έργο σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ωραία θέματα έχεις . Καλή συνέχεια στο έργο σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σε ευχαριστώ που ήρθες να με επισκεφτείς, Μιας και ήρθες κανε τον κόπο και γράψε εδώ το σχόλιο σου!