Αν σε μισήσουν: αγάπησέ τους, Αν σε πληγώσουν: λάτρεψέ τους, Αν σε πικράνουν: συγχώρεσέ τους... Μην ξεχνάς: ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ!

Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Οι Βίγλες - παρατηρητήρια στην Χίο

Οι Βίγλες που ονομάζονται επίσης και Φρυκτωρίες ήταν παρατηρητήρια σημαντικά για το αμυντικό σύστημα του νησιού από τις αρχές του 11ου αιώνα έως και τις αρχές του 19ου αιώνα μ.Χ.





Πρόκειται για κυλινδρικά κτίρια, εκτός από τη Βίγλα Κουλά στο κάστρο της Χίου, η οποία είναι ημικυκλική, των 12 έως 20 μέτρων ύψους με 15 μέτρα διάμετρο. Αν ο Βιγλάτορας (παρατηρητής) έβλεπε ένα εχθρικό πλοίο ενημέρωνε τους άλλους βιγλάτορες ανάβοντας φωτιά (τη νύχτα) ή με σήματα καπνού (τη μέρα) έτσι ώστε οι βιγλάτορες να έχουν χρόνο να προετοιμάσουν την άμυνά τους. Έτσι υπήρχαν ξύλα στο εσωτερικό της Βίγλας προκειμένου ο Βιγλάτορας να είναι ικανός να κάνει σήματα αμέσως. Στο εσωτερικό τους, οι Βίγλες ήταν γεμάτες από μπάζα κατεδάφισης μέχρι τα 2/3 του ύψους τους.
 
Οι Βίγλες δεν είχαν πόρτες ή άλλο είδος ανοίγματος. Ο παρατηρητής- Βιγλάτορας, πετούσε ένα σχοινί με γάντζο και αφού στερεωνόταν αναρριχιόταν στον πύργο. Με το να μην έχουν πόρτες, βοηθούσαν τους βιγλάτορες να αντικρούουν με επιτυχία τις επιθέσεις των πειρατών που δεν μπορούσαν να παραβιάσουν τις ανύπαρκτες πόρτες ώστε να μπουν και να σκοτώσουν τους βιγλάτορες.
Υπάρχουν 50 Βίγλες στο νησί της Χίου. Κάλυπταν πλήρως τους θαλάσσιους κόλπους ώστε όταν ένα εχθρικό πλοίο θα μπορούσε να προσεγγίσει το νησί όπως την ανοιχτή θάλασσα από την κορυφή κάθε Βίγλας ο Βιγλάτορας μπορούσε καθαρά να δει τις επόμενες δύο Βίγλες, μια από κάθε πλευρά. Οι Βίγλες στο βορειότερο μέρος του νησιού είναι εντελώς κατεστραμμένες, αλλά πολύ καλά διατηρημένες είναι οι Βίγλες που βρίσκονται στη νότια πλευρά του νησιού και ειδικότερα στο νοτιοδυτικό μέρος του νησιού.
πηγή:
http://www.chiosonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ευχαριστώ που ήρθες να με επισκεφτείς, Μιας και ήρθες κανε τον κόπο και γράψε εδώ το σχόλιο σου!