Αν σε μισήσουν: αγάπησέ τους, Αν σε πληγώσουν: λάτρεψέ τους, Αν σε πικράνουν: συγχώρεσέ τους... Μην ξεχνάς: ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ!

Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Ασφόδελος ο παρεξηγημενος;;


(Asphodelus sp. )
(μπουρντένι,ακαρώνι,άρβυκας,ασφέρδουκλας,ασφοδελίνη,ασφοδήλι,ασφοντύλι, ασφόντυλος,περιδρομόχορτο,σπερδούκλα,σφέρδουκλας,σπερδούκλι,σπουρδακύλι,καραβούκι,σφερδούκαλα,τσαϊρίσι,ασπιδελας,σφουρδουκλι,ασκελα,τουρκακι,σφεντιλι,σπουρτουλίτσι(Κύπρος),ασφενδηλέ,σφεντυλιά,μπάθρα(Κάρυστος),σφάκα(Νότια Ευβοια)

 Ο Ασφόδελος είναι φυτό βολβώδες, πολυετές με βλαστό κυλινδρικό, κούφιο, διακλαδισμένο στην κορυφή.      Ο ασφόδελος έχει ένα πλούσιο ριζικό σύστημα, το οποίον αποτελείται από πολλούς, κυλινδρικού σχήματος, κοντόχονδρους κονδύλους, οι οποίοι περιέχουν άμυλο και δι’ αυτό, υπό ορισμένες προϋποθέσεις και σε περίπτωση μεγάλης ανάγκης, είναι δυνατόν να χρησιμεύσουν ως τροφή και για τον άνθρωπο, όπως συνέβη κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (1940-1944).
Κατά την μυθολογία αποτελούσε έμβλημα του θεού Διόνυσου. Οι Αρχαίοι Έλληνες το είχαν σαν σύμβολο πένθους και όπως αναφέρει ο Όμηρος στην «Οδύσσεια» έσπερναν τον ασφόδελο στους τάφους, γιατί νόμιζαν ότι οι ψυχές τρέφονταν με τους κονδύλους τους. Τα λουλούδια του αποτελούσαν πρότυπο λησμονιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ευχαριστώ που ήρθες να με επισκεφτείς, Μιας και ήρθες κανε τον κόπο και γράψε εδώ το σχόλιο σου!