Αν σε μισήσουν: αγάπησέ τους, Αν σε πληγώσουν: λάτρεψέ τους, Αν σε πικράνουν: συγχώρεσέ τους... Μην ξεχνάς: ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ!

Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

ΕΙΜΑΙ ΕΝΑ ΦΙΔΑΚΙ! ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΑΙ ΜΑΘΕ ΓΙΑ ΜΕΝΑ! ΜΗ ΜΕ ΦΟΒΑΣΑΙ ΠΙΑ!

   

Ας μας γνωρίσετε εμάς τα φίδια λίγο καλύτερα γιατί δυστυχώς κουβαλάμε την χειρότερη φήμη απ’ όλα τα ζώα.
Κάθε χρόνο, ειδικά την άνοιξη ή και την περίοδο των διακοπών σας στην ύπαιθρο αποδεκατιζόμαστε από τους ανθρώπους με μόνη αιτία την άγνοιά σας και τον φόβο σας.

Τα φίδια είμαστε ζώα και εμείς, όπως όλα τα άλλα. Το ότι δεν έχουμε πόδια μας κάνει ιδιαίτερα και ίσως κάπως αλλόκοτα στην εμφάνιση, όμως, όπως ακριβώς και όλα τα υπόλοιπα ζώα, δεν πρόκειται ποτέ να επιτεθούμε σε κάτι που δεν αποτελεί τροφή για εμάς πολύ δε περισσότερο σε σένα, τον άνθρωπο, που τόσο μας φοβάσαι. Τρεφόμαστε κυρίως με ποντικάκια και έτσι βοηθάμε πολύ στην μείωση της εξάπλωσης των τρωκτικών.
Από όλα τα είδη φιδιών που ζούμε στην Ελλάδα μόνον ένα είναι δηλητηριώδες, η οχιά. Επομένως, αν μάθετε και αναγνωρίζετε την οχιά τότε θα ξέρετε πως οποιοδήποτε άλλο φίδι δεν είναι δηλητηριώδες και πως είναι εντελώς ακίνδυνο. Τα παρακάτω χαρακτηριστικά της οχιάς είναι τόσο ιδιαίτερα και έντονα που πολύ εύκολα μπορείτε να την αναγνωρίσετε.
1. ΚΟΝΤΟΧΟΝΤΡΟ ΣΩΜΑ ΜΕ ΚΟΝΤΗ ΟΥΡΑ ΠΟΥ ΑΠΟΛΗΓΕΙ (ΣΤΕΝΕΥΕΙ) ΑΠΟΤΟΜΑ
2. ΜΕΓΑΛΑ ‘’ΜΑΓΟΥΛΑ’’ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΠΛΑΤΥ, ΣΑΝ ΤΡΙΓΩΝΙΚΟ
3. ΓΚΡΙΖΟ ΧΡΩΜΑ ΜΕ ΤΟ ΚΑΦΕ ή ΜΑΥΡΟ ΧΟΝΤΡΟ ΖΙΓΚ-ΖΑΓΚ ΚΑΤΑ ΜΗΚΟΣ ΤΗΣ ΡΑΧΗΣ4. ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΚΟΡΗ ΤΩΝ ΜΑΤΙΩΝ, ΣΑΝ ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ
5. ΚΑΠΟΙΕΣ ΟΧΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΚΕΡΑΤΑΚΙ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΜΥΤΗ ΤΟΥΣ
Όταν λοιπόν συναντήσετε φίδι με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, απομακρύνεστε ήρεμα. Η οχιά είναι ντροπαλό φίδι και το πιθανότερο είναι να απομακρυνθεί εκείνη πρώτη. Δεν πρόκειται ποτέ να σας κυνηγήσει να σας επιτεθεί.

Οποιοδήποτε άλλο φίδι που δεν έχει τα παραπάνω χαρακτηριστικά δεν είναι οχιά και δεν είναι δηλητηριώδες. Δεν υπάρχει συνεπώς κανένας απολύτως λόγος πανικού, αφήνετε το φίδι στην ησυχία του να λιάζεται ή να πάει στην φωλιά του ή να συνεχίσει τον περίπατό του. Με σεβασμό πάντα προς το ζωντανό πλάσμα, μπορείτε να το παρατηρήσετε αν θέλετε από κάποια απόσταση ώστε να μη το ενοχλήσετε ή μπορείτε να το φωτογραφίσετε.
Την επόμενη λοιπόν φορά που θα σας ξαφνιάσει η παρουσία κάποιου φιδιού, ας μείνετε ψύχραιμοι και ας αφήσετε την ζωή να συνεχιστεί σε οποιαδήποτε μορφή και εξωτερική εμφάνιση και αν έχει.
Όμως! η οχιά της Μήλου έχει άλλο χρώμα, και κατακόρυφα μάτια έχουν και το Αγιόφιδο με τον Έρυξ. Το Αγιόφιδο , ο Ζαμενής της Ρόδου και οι ανήλικοι Λαφιάτες μιμούνται τα χρώματα τις Οχιάς. Γι’ αυτό, πολύ περισσότερες λεπτομέρειες για εμάς τα φιδάκια θα βρείτε στους παρακάτω συνδέσμους:
Μύθοι ή πραγματικότητα; http://www.herpetofauna.gr/index.php?module=narticle...
Ποιος ο ρόλος των φιδιών; Είναι ωφέλιμα ζώα;http://www.herpetofauna.gr/index.php?module=narticle...
Πόσο ωφέλιμα είναι τα ερπετά και τα αμφίβια για τον άνθρωπο;http://ww.herpetofauna.gr/index.php?module=narticle...

Υπάρχουν δηλητηριώδη ερπετά στην Ελλάδα και ποια;http://www.herpetofauna.gr/index.php?module=narticle...

απο την Maria Ampatzoglou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ευχαριστώ που ήρθες να με επισκεφτείς, Μιας και ήρθες κανε τον κόπο και γράψε εδώ το σχόλιο σου!