Αν σε μισήσουν: αγάπησέ τους, Αν σε πληγώσουν: λάτρεψέ τους, Αν σε πικράνουν: συγχώρεσέ τους... Μην ξεχνάς: ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ!

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

Στο Ναό της Παναγίας της Αναφωνήτριας στο Σκουληκάδο Ζακύνθου,

Αξίζει να επισκεφτεί κανείς το Ναό της Παναγίας της Αναφωνήτριας στο Σκουληκάδο της Ζακύνθου.

Ο ναός της Παναγίας όπως τον αποκαλούν οι κάτοικοι του χωρίου είναι στημένος στο ψήλωμα στο πάνω χωριό και δεσπόζει σε όλο τον κάμπο.

Έτσι και ο ήχος του τετρακάμπανου καμπαναριού της ακούγεται ηχηρά και μελωδικά σε όλη την όχι και τόσο μικρή έκταση του Σκουληκάδου!
Το πέρασμα του χρόνου και η υγρασία εξωτερικά μειώνει την αισθητική της εκκλησίας αυτής.

Ο ναός είναι του 19ου αιώνα και ξαναχτίστηκε όμως μετά τους σεισμούς του ’53. Στην εξωτερική τοιχοποιία του ναού υπάρχουν πολλά δείγματα λιθοξοϊας από παλαιότερους κατεστραμμένους ναούς.
Μέσα όμως όταν μπεις μένεις έκθαμπος από τον πλούσιο διάκοσμο της. Δικαίως παινεύονται οι κάτοικοι του Σκουλικάδου ότι η εκκλησία της Παναγίας της Αναφωνήτριας του χωριού τους είναι η ποιο όμορφη εκκλησιά της Ζακύνθου!
Οι φώτο που παραθέτω παρακάτω με τίποτα δεν μπορούν να απεικονίσουν την λαμπρότητα του ναού αυτού, απλά πάρτε μια εικόνα από το εσωτερικό του ναου...













Κάτω από το γυναικωνίτη υπάρχει πολυπρόσωπος συνθετικός πίνακας της λιτανείας της εικόνας της Παναγίας, με τις χαρακτηριστικές ενδυμασίες των κατοίκων του χωριού. Είναι έργο του Νικολάου Βισκόντι και φέρει τη χρονολογία 1828.


Εφημέριος στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Αναφωνήτριας είναι ο πατήρ Νικόλαος Κονίδης εκ Σκουλικάδου.

2 σχόλια:

Σε ευχαριστώ που ήρθες να με επισκεφτείς, Μιας και ήρθες κανε τον κόπο και γράψε εδώ το σχόλιο σου!